Seksualinis porų suderinamumas

Fizinis suartėjimas - itin įdomus laikotarpis poroms, kurios pradeda tyrinėti savo fizinį ir emocinį ryšį. Vieniems tai gali pasirodyti kaip lengva ir linksma patirtis, kitiems tai gali būti frustruojantis laikotarpis, reikalaujantis šiek tiek tyrinėjimų ir dėmesio sutelkimo į skirtingus seksualinius poreikius. Nepriklausomai nuo to, kuria kryptimi svyruoja pusiausvyros svarstyklės, abu scenarijai yra visiškai normalūs, nes seksualinis suderinamumas kiekvienuose santykiuose skiriasi. Vienos poros jį pajaučia iš karto ir be jokių pastangų, kitoms reikia šiek tiek laiko bei pastangų visiškam suderinamumui pasiekti.

Kaip sužinoti, ar jūs ir jūsų partneris esate seksualiai suderinami? 

Jei pastebite, kad jūs ir jūsų partneris kalbėdami temomis apie seksą dažniausiai sutinkate - pavyzdžiui turite panašias seksualines fantazijas, mėgaujatės panašiais seksualiniais patyrimais, turite sutampančius lūkesčius dėl lytinių santukių dažnumo ir trukmės, turite panašių polinkių išbandyti (arba nebandyti) naujų dalykų - galite būti tikri, kad seksualiai esate suderinami. 

Tačiau jei manote, kad jūs ir jūsų partneris seksualiai nesuderinami, nenusiminkite - yra būdų spręsti šią problemą ir padėti abiem sutelkti pastangas į bendrą jūsų santykių gerovę.

Pradėkime nuo paprasčiausio ir lengviausio dalyko: seksualinio suderinamumo klausimų, kuriuos galite užduoti savo partneriui. Nesvarbu, ar esate ilgametėje santuokoje, ar tik pradedate pažintį su nauju žmogumi, štai keletas klausimų, kurie padės nustatyti seksualinį suderinamumą jūsų santykiuose.

1. Kokie yra tavo seksualiniai norai?
2. Kaip dažnai nori užsiimti seksu?
3. Kas tave “užveda” labiausiai?
4. Kas tave “atbaido” nuo sekso?
5. Kur ir kaip nori būti liečiamas?
6. Ar yra kažkas, ką visuomet norėjai išbandyti?
7. Kas tau padeda jaustis seksualiu ir trokštamu?
8. Kaip nori, kad prasidėtų seksas?
9. Kas tau yra intymumas?
10. Kaip nori bendrauti apie seksą?
11. Ar tau reikia emocinio ryšio, kad užsiimtum seksu?

Ką daryti, jei jūs ir jūsų partneris seksualiai nesuderinami


Seksualinis nesuderinamumas neturi būti santykių nutraukimo priežastis, nes yra būdų išlaikyti partnerystę, reikia tik abipusio noro. Štai keletas dalykų, kuriuos galite apsvarstyti, jei jūs ir jūsų partneris nesutariate dėl seksualumo.

Pradėkite nuo savęs

Pradėkite nuo savęs ir stenkitės konkretizuoti aspektus, kurių manote stokojantys seksualiniame suderinamume. Dauguma žmonių gana lengvai sugeba identifikuoti savo seksualinius poreikius, jiems nesunku nupasakoti arba parodyti, kas juos užveda, kas yra jų erotiniai stimuliatoriai. Visų pirma išnagrinėkite ir išsigryninkite savo erotinius stimuliatorius, kuriuos jau žinote ir pažįstate ir tuos, kuriuos būtumėte pasirengę tyrinėti vieni arba su partneriu.

Kalbėkitės be kaltinimų


Dėl emocijų ir kaltės, susijusios su pokalbiais apie problemas miegamajame, lengva kaltinti vienas kitą diskutuojant apie seksualinį nesuderinamumą. Tačiau svarbu rasti būdą kalbėtis su savo partneriu be kaltinimo.

Kritinis įgūdis, kurio daugelis partnerių nėra pratę išreikšti, yra kalbėjimas apie tikrąjį norimą seksą. Puikus būdas pradėti yra leisti partneriui žinoti dalykus santykiuose, kuriuos tikrai mėgstate, įskaitant ne tik seksualines savybes. Tada išreikškite keletą dalykų, kuriuos norėtumėte įtraukti į savo seksualinį gyvenimą, kalbėdami tik apie save, pvz., 'Aš mėgstu ilgai bučiuotis prieš pradedant mylėtis, aš labiau mėgstu švelnų nei grubų seksą ir pan."

Kalbant šia tema svarbu būti atviram ir kantriui. Kartais gali kilti noras pradėti šią diskusiją kaltinimais, tačiau jei norite produktyviai išspręsti problemas ir augti santykiuose, turite nustatyti tam tikras taisykles ir stipriai dirbti, kad komunikacija sekso tema netaptų kovos lauku.

Išbandykite naujus idėjas ir veiklas


Išsivaduoti iš senų seksualinių šablonų gali būti sunku, bet gali būti verta įdėtų pastangų. Susitarkite laiką, kada pasidalinsite idėjomis apie veiklas, kurias norėtumėte išbandyti vienas su kitu, susitariant, kad nė vienas partneris nežemins ir nemenkins vienas kito norų ir seksualinių fantazijų. Kol tik nedarote ko nors prieš savo valią ar ko nors, kas verčia jaustis blogai, išbandyti naujus dalykus, net jei šiek tiek dvejojate, gali būti tinkamas būdas judėti link kitokių, naujų, įvairesnių, įdomesnių seksualinių santykių.

Ieškokite kompromiso


Kompromisai yra bet kokių santykių dalis, ir kompromisai dėl sekso neturėtų būti atmetami tik todėl, kad tai yra seksas. Susikurkite savaitinę "intymumo dieną", kuomet galėtumėte eksperimentuoti naujus dalykus, susitarę, kad jei nors vienas partneris pradėtų jaustis nepatogiai arba nejaukiai, būtų naudojamas saugus žodis, leidžiantis sustoti be kaltinimo ar gėdos.

Žinokite, ką galite ir negalite pakelti


Nepaisant geriausių pastangų, vienas ar abu iš jūsų gali prarasti tikėjimą išspręstin seksualinius nesuderinamumus, ir galite pasiekti tašką, kai negalite gyventi su seksualiniu gyvenimu, kuris jūsų netenkina. Jei taip jaučiatės, būkite sąžiningi su savo partneriu ir pasikalbėkite apie tai. Tačiau visuomet prisiminkite: nėra greitų sprendimų šiems klausimams, ir neturėtumėte gėdytis, kad susiduriate su šia problema. Nesate nei pirma, nei paskutinė pora, susidurianti su seksualiniu nesuderinamumu.