Finansiniai tikslai ir vertybės poroje

Jeigu esi buvęs santykiuose ilgesnį laiką, ypač jei buvai santuokoje ar gyvenote kartu, tikrai buvai susidūręs su konfliktais dėl piniginių reikalų.

Viena iš didžiausių problemų santykiuose yra skirtumai vertybėse, tiksluose ir įpročiuose, ypač kai kalbama apie pinigus. Pinigai negali nupirkti meilės, bet tikrai gali ją sugriauti.

Finansinės poros problemos ir klausimai, deja, neišsispręs savaime, o vienintelė išeitis rasti sprendimą - tai kalbėtis apie pinigus ir mokytis suderinti savo finansinius tikslus.

Jei gali atlikti šiuos du dalykus, jau esi pasiekęs daugiau nei dauguma porų ir daug nuveikęs, kad tavo santykiai turėtų tvirtą pagrindą.

Pokalbis apie finansus

Sėskitės ir kalbėkitės apie finansinius tikslus ir vertybes. Daugelis porų dažnai šį žingsnį ignoruoja, net jei jis atrodo akivaizdus. Tačiau dėl to, kad kalbėtis apie finansus gali būti nepatogu, jie palieka finansinius klausimus neaptartus ir dažnai sąmoningai bando nustumti šią temą kuo toliau nuo įprastų pokalbio temų. Kiekvienas asmuo poroje turi tikslų ir vertybių, kai kalbama apie pinigus, bet neaptaria jų su anta puse. Tai yra klaida, nes vienas žmogus gali norėti sutaupyti ateities tikslams, būdamas taupiu, o kitas gali norėti leisti pinigus ir mėgautis dalykais dabar, kol viskas gerai. Tokie skirtumai dažnai kyla iš skirtingų ugdymo ir auklėjimo būdų.

Gera naujiena yra ta, jog sunkiausia dalis kalbėti apie pinigus yra tiesiog pradėti kalbėtis. Tačiau po kelių minučių nejaukumas išnyksta. Paprasčiausiai pasakykite savo partneriui, kad norėtumėte susėsti ir pasikalbėti apie ateitį - kokius tikslus turite ir kaip galite kartu, kaip komanda, dirbti, kad juos pasiekti. Pradžioje tiesiog pradėkite išvardyti skirtingus dalykus, kurių kiekvienas iš jūsų nori - namą, vaikus, vaikų universitetinį išsilavinimą, sveikatos draudimą, gražius automobilius, kasmetinę kelionę, gražius drabužius, technologines naujoves ir kompiuterius ir tt. Tada nusistatykite  prioritetus ir pažiūrėkite, ar turite bendrų finansinių tikslų, ar jūsų finansinės vertybės bent kažkur sutampa.

Jei norite skirtingų dalykų, svarbu, kad apie tai kalbėtumėte, ir apsvarstytumėte kito asmens norus. Jei tai daro kitą žmogų laimingą, jūs turėtumėte leisti jam būti laimingam - tai gerų santykių pagrindas. Tačiau santykiai taip pat neturi būti vienpusiai, todėl laimingu tuėtumėte būti ir jūs. Svarbu, kad būtų svarstomos abiejų pusės ir ieškomas sprendimas ar kompromisas abipusiam laimėjimui. Gali prireikti kelių pokalbių, kad galėtumėte nustatyti realius finansinius tikslus, bet galiausiai išsiaiškinus, kas jus neramina, patys nustebsite pamatę, kad jūsų santykiai atrodo žymiai tvirtesni ir brandesni.

Pokalbis apie finansus ir emocijos

Beje, itin svarbu pašalinti emocijas iš finansinių pokalbių. Nuo pat pirmojo pokalbio svarbu, kad jūs abu išliktumėte ramūs, nenusiviltumėte ar nesupyktumėte dėl nuomonių išsiskyrimo ir stengtumėtės žiūrėti į šias problemas objektyviai.

Dažnai finansinės problemos susijusios su visokiomis emocinėmis problemomis, kylančiomis iš vaikystės. Visos šios emocinės problemos susipynusios su finansinėmis problemomis, ir svarbu jas atskirti ir tiesiog susitelkti į finansinius tikslus ir įpročius. Pirmiausia nenaudokite emocinės arba kaltinančios kalbos. Nekaltinkite kito žmogaus ir nekritikuokite jo nuomonės bei pasirinkimų.

Paprasčiausiai kalbėkite apie savo finansinius tikslus, kurkite planą, kaip juos pasiekti. Taip pat stenkitės nejausti, kad esate atakuojamas, jei kitas žmogus kalba apie jūsų tikslus ar įpročius - leiskite tai būti atviru pokalbiu, ir jei jaučiatės atakuojamas, sustokite, atvėskite ir prisiminkite, kad tai nėra diskusija apie jus asmeniškai, bet apie tai, kaip jūs abu įgyvendinsite savo tikslus. Vėlgi, mąstykite apie tai kaip apie komandinį darbą, o ne kaip apie varžybas tarp tavęs ir manęs.

Svarbiausia iš visų – išlikti teigiamais ir sąžiningais. Atminkite: esate komanda. Turite vieną pagrindinį tikslą: norite, kad abu būtumėte laimingi. Komandos nariai gali padėti vieni kitiems ir skatinti, arba jie gali sugriauti komandą būdami neigiami, kaltindami, veikdami prieš bendrus tikslus. Jei visada išliksite teigiami, jums pavyks pasiekti galutinį tikslą kaip laimėtojams. Būkite skatinantys, sutelkite dėmesį į sprendimus, o ne kaltinimus, ir užtikrinkite, kad meilė būtų visko, ką darote, pagrindas.