4 traukos faktoriai romantiškuose santykiuose

Pakalbėkime apie keturis traukos faktorius romantiškuose santykiuose.

Psichologija remiasi traukos teorija, kuri pristato išvaizdą, artumą, panašumą ir vienas kito papildymą kaip 4 pagrindinius veiksnius, lemiančius tarpasmeninę trauką. Panagrinėkime ir pasigilinkime į kiekvieną iš šių faktorių.

Tarp dviejų žmonių įvykusi “chemija" - fizinė trauka

Traukos teorija pateikia asmeninę išvaizdą kaip fizinę trauką. Bet asmeninė išvaizda reiškia grožio idealus, t.y. „mano fizinis tipas yra... ir aš laikau šį žmogų gražiu.“ Tačiau mes visi žinome, kad cheminė trauka tarp dviejų žmonių nėra tiesiogiai susijusi ar koreliuojanti su asmenine išvaizda, tiek kiek su regis neaiškia magnetine trauka tarp šių dviejų žmonių. Magnetinė arba cheminė trauka yra paaiškinama - ji yra įrašyta mūsų smegenyse - mūsų smegenys ieško partnerio, kuris geriausiai papildys mūsų pačių geneologiją, siekiant susilaukti sveikiausių palikuonų.

Artumas

Traukos teorija pateikia artumą kaip sąvoką, kad mes pradedame traukti žmones, kurie yra fiziškai arti mūsų. Kitaip tariant, kuo dažniau juos matome, tuo labiau trauksime. Bet tai nėra visiškai tikslu; mes kasdien matome daug žmonių, ir tai nesuteikia garantijos traukai - mes vis tiek galime nekęsti tų pačių žmonių.

Tačiau darydami dalykus, tokius kaip pavyzdžiui sportas, komandinis darbas ar žaidimas, kartu su žmonėmis, kurie yra fiziškai arti mūsų, mes galime susižavėti jais ir jie gali pradėti mus traukti.

Panašumai traukia

Traukos teorija pristato panašumą kaip sąvoką, kad ‘panašus traukia panašų' - mus traukia ir mums tampa patrauklūs žmonės, kurie yra panašūs į mus. Norime leisti daugiau laiko su žmonėmis, kurie turi panašių interesų ir pomėgių; žmonėmis, kurie yra mūsų amžiaus diapazone (bendrai 5 metus vyresni arba jaunesni); žmonėmis, kurie turi tas pačias vertybes ir principus. Kas jums tikrai svarbu gyvenime? Ką jūs vertinate labiausiai? Ar turite sąrašą savo dešimties pagrindinių vertybių? Jūs visada trauksite žmones, kurie dalijasi tais pačiais jūsų vertybėmis; kartais žmonės įsimyli vieni kitus tiesiog todėl, kad dalijasi tokiomis pačiomis religinėmis ar dvasinėmis vertybėmis.

Labai dažnu atveju pagrindinė priežastis, kodėl santykiai ar santuoka žlugo, yra vertybių išsiskyrimas - „jis vertino savo laisvę, o ji vertino įsipareigojimą... jis vertino pinigus, o ji vertino dvasingumą... jis vertino užuojautą, o ji vertino tobulumą...“

Vienas kito papildymas - asmenybės, kurios kuria harmoniją

Traukos teorija pristato vienas kito papildymą kaip sąvoką, kad susitikę du žmonės papildys vienas kitą. Kitaip tariant, kalbančiajam reikia klausytojo, linksmintojui reikia žiūrovo ir pan. Kaip ši teorija susijusi su paprastu išsireiškimu „Priešingybės traukia“? Ogi priešingos, bet viena kitą papildančios asmenybės traukia. Tačiau vertybės ir principai turi atitikti, kad trauka išliktų.

Kiti faktoriai nulemiantys trauką

Kokioje gyvenimo stadijoje esate?

Trauką gali nulemti ir toks atrodo paprastas faktorius, kaip dabartinė Jūsų gyvenimo stadija. Pavyzdžiui, jei turite suaugusius vaikus, jus mažiausiai patrauks žmogus, kuris turi labai mažus vaikus ar nori turėti vaikų. Tokių žmonių psichinė ir fiziologinė energija itin išsiskiria, tad tokie santykiai galimi, bet nėra itin dažnai pasitaikantys.

Kai kurie psichologai taip pat mini „atlygį“ kaip traukos faktorių: pinigus, socialinį statusą, galią, gyvenimo būdą, ir t.t. Šie „atlygiai“ patenka į „vertybių“ kategoriją. Jei pinigai yra viena iš mano dešimties pagrindinių vertybių, tai ieškosiu žmogaus, kuris gali patenkinti šią vertybę, t.y. žmogaus, turinčio pinigų arba galimybę užsidirbti pinigų. Jei socialinis statusas yra viena iš mano dešimties pagrindinių vertybių, tai ieškosiu žmogaus, kuris yra svarbus, turi aukštą visuomeninį statusą arba yra gerbiamas, t.y. žmogaus, kurį galiu pagirti kitiems dėl jo/ar jos išsilavinimo, titulo, rango, turto ar pasiekimų „mano vaikinas yra gydytojas/teisininkas/profesorius/sporto žvaigždė/įmonės vadovas/sėkmingas verslininkas/žinoma asmenybė... ir t.t.“

Žinoma, yra daug kitų veiksnių ir jėgų, kurios nulemia, kas traukia mus ir ką traukiame mes - dauguma jų egzistuoja mūsų pasąmonėje ir mes nesame su jais gerai susipažinę. Tačiau kuo geriau suprasite save, savo vertybes ir traukos faktorius, tuo didesnė tikimybė, kad patirsite turtingus ir apdovanojančius santykius.

Tačiau, kad ir ką bedarytumėte, svarbiausia tikėkite savimi - Jūs verti geriausio!