Ar Jūsų partneris jumis manipuliuoja?

Slaptas manipuliavimas yra emocinio smurto forma, norint kontroliuoti žmogų ir pasinaudoti juo.

Emocinis smurtautojas bando savo auką palaužti dvasiškai ir psihologiškai, siekia sunaikinti savivertę, kontroliuoja mąstymo, jausmų ir elgesio būdą, padaro savo auką priklausomą nuo jo ir nesugebančią ištrūkti nuo jo toksinės galios.

Štai 10 manipuliavimo taktikų. Jos taikomos visų tipų santykiams - romantiniams, profesiniams ar šeimos. Šias taktikos naudoja tiek vyrai, tiek moterys.

Gaslighting’as

Terminas „gaslighting“ plačiai naudojamas psichologijoje. Jis atsirado pasirodžius holivudiniam filmui „Gaslight“ (1944 m.), kuriame pavaizduota minėta manipuliacija.

Du pagrindiniai gaslighting’o principai:

  1. Jūsų pašnekovas/partneris atmeta jūsų jausmus, patirtis, suvokimus ir nuomones, teigdamas, jog jie nėra adekvatūs. Itin dažna situacija, kai manipuliatorius apskritai paneigia, kad kažkas kada nors įvyko, ir bando jus įtikinti, kad „Viskas tik tavo galvoje.“

  2. Jis neigia, kad tai, ką jūs galvojate/matote/jaučiate yra svarbu, siekia įtikinti jus, kad esate pamišęs arba psichiškai nestabilus.

Melavimas

Atsisakymas paminėti svarbią informaciją ("Aš esu vedęs...") ir komunikacijos neaiškumas (nemelavau, bet ir tiesos nesakiau) taip pat yra melavimo formos. Melas yra ir tai, kad jums sakomi žodžiai, kuriuos jis mano, kad norite išgirsti: "Aš tave myliu. Tu esi mano geriausias draugas. Negaliu gyventi be tavęs... tu esi mano sielos draugas..."

Neigimas ir Vengimas

Jis neigia davęs tą pažadą ar su kažkuo kažkada sutikęs. Jis minimizuoja jūsų jausmus arba smurtą prieš jus. Jis ieško pasiteisinimų dėl savo blogo elgesio. Jis vengia priimti atsakomybę už savo veiksmus ar netgi kalbėti apie juos; „Tu visuomet toks neigiamas ir kritikuojantis... tu per jautrus.“ Manipuliatorius dažnai bando išvengti atsakomybės ir nukreipti savo agresyvų elgesį, bandydamas įrodyti, jog taip elgiasi, nes per daug jus myli ir rūpinasi jumis.

Aukos vaidmuo

Kartais jis vaizduoja nekaltą ir nuo jūsų priklausomą auką, „Vargšas, vargšas aš.“ Jis grasina nusižudyti, jei išeisite; jis šaukia, „Kodėl taip blogai su manimi elgiesi?“ Aukos vaidmuo jam suteikia galią, nes jis ją naudoja norėdamas jus suklaidinti ir verčia daryti tai, ko jis iš jūsų nori.

Kaltinimas

Jis atsisako prisiimti atsakomybę už bet kokius savo veiksmus ir vietoj to jis kaltina jus dėl visų dalykų, kurie jo gyvenime nevyksta taip, kaip jis nori: „Tai visiškai tavo kaltė.“ Jis stokoja empatijos ir kaltina jus už savo protrūkius, pyktį, agresijos priepuolius. Po psichologinio ar fizinio smurto epizodo, jis sakys: „Tu mane paskatini. Su jokia kita mergina / vaikinu aš niekada to nedariau.“

Kaltės sukėlimas

Manipuliatorius primena jums visus dalykus, kuriuos darote blogai, ir ieško būdų jus priversti jaustis kaltu dėl savo veiksmų, parodyti, jog esate nepakankamas. Jis taip pat gali bandyti jums sukelti kaltės jausmą dėl to, kad nedarote to, ko jis norėtų: „Jei tikrai mane mylėtum, tu...“ Šiai taktikai jūs ypač greitai pasiduosite, jei esate žmogus, kuriam svarbu, kad aplinkui esantys žmonės būtų laimingi.

Gėda Manipuliatorius nori, kad jūs patikėtumėte, jog jūs esate nuo prigimties blogas ir turite trūkumų, esate tiesiog prastesnis žmogus. Be to, jis gali bandyti jūsų gėdyti, lygindamas su kitais, įskaitant jo buvusius partnerius ar kitus draugus.

Bausmės metodas - tyla

Jis aprėkia jus už blogą elgesį arba įžeidimą. Tada jis emociškai ir verbaliai užsidaro. Jis ignoruoja jus ir tampa tylus, net jei stovite prie jo. Jis neatsako į jūsų žinutes; jis netgi gali jums uždrausti skambinti arba rašyti socialiniuose tinkluose, negrįžti namo. Jis tampa šaltas, susilaiko nuo meilės bei fizinio artimumo. Jūs jaučiatės ignoruojamas, nematomas, bevertis ir bejėgis.

Intervaliniai meilės antplūdžiai Intensyvus dėmesys gali būti tai, kuo santykių pradžioje jus sužavėjo manipuliatorius. Vėliau, tarp smurtinio elgesio epizodų, jis įtraukia neišmatuojamos meilės epizodus -rodo jums nesibaigiantį dėmesį, dovanoja dovanas, suteikia artumo jausmą, siunčia meilės prisipažinimus, atakuoja skambučiais, visa tai sukurta apgauti jus ir priversti patikėti, kad jis jus myli ir jumis rūpinasi. Savo ruožtu jūs tampate priklausomi nuo bandymo gauti jo patvirtinimą ir tuos meilės atlyginius iš jo, tikėdamiesi, kad santykiai gali būti tokie kaip pradžioje..

Manipuliatoriams trūksta savimonės. Kai kurie jų manipuliuoja nesąmoningai, kiti tai daro labai gerai išmanydami manipuliacijos pasekmes. Bet kuriuo atveju jūs niekuomet nesugebėsite pakeisti tokių žmonių. Jums nepavyks jiems padėti pasikeisti ir tapti gerais žmonėmis ir partneriais. Bandydami juos išgelbėti, padėti, pakeisti ar tiesiog mylėti, jūs tiesiog sunaikinsite save. Jie buvo tokie prieš jums atsiradant , ir liks tokiais ilgai po to, kai jūsų jau nebus šalia jų..